Parasporten har många saker att vara stolta över. Att den dessutom också har skrivit under på #metoo-uppropet visar vilken framåtanda den kantas av. För trots att det är hemska historier som parasportutövare vittnar om, så är själva vittnandet och samtalet bara till fördel.
I en tidigare text har vi skrivit om vilka sociala fördelar föreningsidrotten har för Sverige idag. Både ur hälso- sociala- och jämställdhetsaspekter. Föreningsidrotten har mycket att vara stolt över, även om det förekommer problem i alla led. Öppet samtal och vittnesmål är nyckeln till en mer hälsosam sport överlag. Och när det kommer till parasporten är det samma som gäller!
Tyvärr tappar Sverige i Paralympics jämfört med andra länder, vilket har givit resurser till att tidigare medaljörer ska kunna gå in stenhårt för Paralympics 2020. Sverige har varit dåliga på att satsa, något som vi verkligen vill se en ordentlig ändring i.
Stjärnorna på snö och is
Ett exempel på svenska parasportstjärnor är Nathalie Nilsson, som blev representant för Åhus Friidrottsklubb. Nathalie Nilsson har vunnit flera guld i UVM och i femkamp. VM-silver 800 meter. Efter ett långt uppehåll gjorde hon comeback i somras.
Aaron Lindsröm är en av de som blivit uttagna till Paralymics 2018 i Pyeongchang. Han går andra året på skidgymnasiet i Åre och har dysmeli – han saknar han och underarm på sin vänstra sida. Han är rankad 25:a i världsrankingen, ovanligt för en 17-åring. Debuten i Pyeongchang är inte första gången han tävlar på hög nivå, han har även tävlat ibland annat världscupen.
Vi har även Zebastian Modin, längdskidåkare och skidskytt, hela svenska mixlaget i rullstolscurling och Sveriges parahockeylandslag. Vi håller våra tummar riktigt hårt för våra svenska stjärnor och är övertygade om att de gör succé i Sydkorea!