Stark hälsointresse i Sverige

Många svenskar tror att vi får jobb lättare om vi skriver att vi är intresserade av hälsa och träning i våra CV:n – men stämmer detta verkligen?

Löpare keps skogenNågot vi svenskar tror ser bra ut på våra CV:n när vi söker jobb är vårt intresse för hälsa och friskvård samt är det många som dessutom tror att friluftsliv och äventyr är något som är värt att ta upp, skriver SvD. Är man till exempel i åldersgruppen 30 till 49 år är det mest troligt att ett intresse som kommer dyka upp på CV:t behandlar någon form av löpträning eller joggning men så ser det inte ut i alla åldersgrupper. Enligt Sifos undersökning på området är det till exempel troligt att en person under 30 år istället kommer att skriva något i stil med att man helst drar på sig sin skaljacka för friluftsbruk och ger sig ut på naturäventyr – i den åldersgruppen vilar fokus nämligen mer på att framhäva sina intressen och sin personlighet. Men om detta faktiskt ökar ens chanser till att få jobb är dock inte besvarat, men ett som är säkert är att vi svenskar har ett genuint intresse för just vår träning och hälsa.

Stark hälsotrend

Att det är hippt och inne att vara en hälsosam, tränande och sund person i dagens Sverige råder det ingen tvekan om. Saker som maratontider och Vasalopp ser bra ut på cv:t och vältränade kroppar signalerar lycka och framgång samtidigt som alla de olika sociala medierna ger oss bekräftelse – träningstrenden är med andra ord en del av vår personliga identitet numera (källa). Men något som man inte ska glömma är att träna utefter sina egna preferenser och inte för att det ska se bra ut på sitt CV. Vill man hajka, paddla kanot eller klättra i berg för att man tycker det är roligt är det precis lika belönande träning som så väl löpning och gymbesök – så med andra ord finns ingen specifik ram för vad träningen ska innehålla bara man är aktiv.