Jorden runt på 1000 dagar

Cykeltävlingar är någonting som lockar allt fler och nu i juni kördes den största i Sverige: Vätternrundan på 30 mil. Men det finns andra sätt att utmana sig själv, till exempel genom att cykla jorden runt.

Missade du Vätternrundan? Det är ingen fara – det finns andra utmaningar, egna utmaningar. Som den som Fredrika Ek ska göra! Fredrika har bestämt sig för att cykla jorden runt på 1000 dagar. 

Den 8 mars lämnade Fredrika Ek, 23, hemstaden Sundsvall för att bege sig ut i världen på en 1 000 dagar lång resa. Under dessa dagar ska hon cykla 4 000 mil och besöka varje kontinent. – Man vänjer sig ganska fort vid den fysiska påfrestningen. Det svåraste är det mentala, berättar Fredrika som nått staden Amasya i Turkiet när Allt om Resor talar med henne.

För den som har svårt med matematiken kan vi berätta att 1000 dagar är nära på tre år, vilket är en otroligt lång tid att ens vara borta och ännu mer att cykla. Fredrikas plan är att cykla 8 mil på per dag och för varje mil hon cyklar får hon 115 kronor. Pengar som hon oavkortat skänker vidare till välgörenhetsorganisationen Actionaid. Det är minst sagt en otrolig utmaning och någonting som är väl värt att följa.

För dig som inte är redo för en sådan resa, kan det istället vara en god idé att fokusera på Vätternrundan 2016. Att börja förbereda sig redan nu kan kännas tidigt – men det tjänar du på. Det var 20 000 cyklister som cyklade runt Vättern i år och lika många förväntas nästa år. Många var det dock som inte klarade att ta sig 30 mil runt, och var tvungna att hoppa av. De var bland annat på grund av knäskador, dålig fysik och att man varit mentalt oförberedd på  den utmaningen som krävs. Men det i åtanke kan det vara bra att börja föbereda sig redan nu, men hur gör man?

Förberedelser inför Vätternrundan 2016:Cykel racer

  • Köp rätt cykel, det är otroligt viktigt. Du hittar bra cyklar här: https://www.cykloteket.se/kategorier/cyklar/
  • Cykla minst 5 mil i veckan
  • Utöka antalet mil regelbundet, kanske gå från 5 mil i veckan och öka med 5 mil varje månad?
  • Ta hjälp av en personlig tränare och sätt upp en träningsplan för hur du ska klara tävlingen
  • Köp diverse cykelprodukter som kan behövas. Det är dyrt med utrustning och om du köper lite i taget blir klumpsumman inte lika stor.