Blir av med guldet

Att kamma hem en guldmedalj är det många idrottare inom friidrotten som vill göra, men det är tyvärr inte alla som får behålla sin medalj – nu står det klart att dopade Tatjana Chernova förlorar sin medalj och sin vinnartitel från 2011.

”2013 dömdes mångkamperskan Tatjana Chernova för doping. Förra året utförde man nya analyser av Chernovas tester, och nu har Idrottens skiljedomstol (CAS) beslutat att förstärka ryskans straff. Det nya beslutet innebär att Chernova förlorar både sitt VM-guld från 2011 och OS-bronset från 2012.” läs mer här.

medaljer-prispallI somras skakades VM av en kenyansk dopingskandal vilket kastade en mörk skugga över landets övriga vinster och medaljer, men det är inte bara Kenyas landsmän som under året åkt dit för doping och förlorat sina vinster. Även ryska mångkamparen Tatjana Chernova har nu fått se konsekvenserna av sitt positiva dopingtest som citatet ovan avslöjar. Dessutom är det heller inte första gången som ryskan hamnat i blåsväder på grund av detta. Redan 2009 visade hennes tester spår av doping vilket resulterade i att hon stängdes av från alla tävlingar fram till och med juli 2015 plus att hon även då fråntogs alla sina resultat i redan tävlade tävlingar mellan åren 2009 och 2011. Och nu är det dags igen.

Straffet förlängs

Under åren har Idrottens skiljedomstol (CAS) fortsatt att granska ryskan och nyligen bestämdes att man väljer att förlänga hennes straff. Chernova har därmed fått förlängd avstängning och denna sträcker sig nu i sin helhet över tre år och åtta månader. Plus att hon också blir av med alla sina medaljer, poäng och prispengar som hon vunnit under åren 2011 till 2013. Dock är hon inte ensam ryss att straffas, även friidrottarna Ekaterina Sharmina and Kristina Ugarova har av CAS dömts till flerårig avstängning på grund av samma anledning – doping.